Wat mogen katten eten en wat niet?

Wanneer je een kat hebt kun je je wel eens zorgen maken over wat je kat nou eigenlijk mag eten. Heb je per ongeluk eten laten staan en heeft je kat ervan gegeten en wil je weten of dat niet schadelijk is voor je kat? Wat zijn eigenlijk goede brokjes voor kittens? En wat doe je als je volwassen kat kittenvoer eet? Zijn tussendoortjes eigenlijk wel goed? Hoe zit het met kattenmelk en normale koeienmelk? Lees hier alles over voedsel van katten: wat is giftig voor katten en wat mogen ze wel eten?



Goed voedsel en drinken voor katten
Katten zijn vleeseters. Ze worden ook wel carnivoren genoemd. Het lichaam van een kat heeft mineralen, vitaminen en vetzuren nodig, wat de meeste katten uit kattenbrokjes halen. Wat veel mensen niet weten, is dat in de meeste kattenvoeding een laag percentage vlees zit. De brokjes zijn gevuld met granen, waar de meeste katten niets aan hebben. Ze halen hier geen voedingsstoffen uit. Vaak zit er maar 4% of minder vlees in de brok verwerkt. Er bestaan verschillende merken kattenvoer waar een hoog percentage vlees in zit, maar dit zijn meestal niet de bekende merken zoals Royal Canin of Wiskas. Lees de ingrediëntenlijst achterop de verpakking om te kijken hoeveel percentage vlees er in de brok zit en zoek anders naar een ander merk. Bekende merken met een hoog percentage vlees zijn bijvoorbeeld: Orijen, Acana, Cat Lovers Gold en Taste of the Wild.
Geef je kat geen hondenbrokken te eten, hier zitten te weinig eiwitten, vitaminen en vetten in. Katten hebben namelijk een hoger behoefte dan honden aan deze voedingsstoffen.

Brokjes voor kittens
Wanneer kittens worden geboren krijgen ze de eerste vier tot vijf weken moedermelk bij de moederkat. Voordat de kittens acht weken oud zijn, mogen zij nog geen brokjes. Zij kunnen er nog in stikken, je kunt dan het beste kattenmelk en natvoer combineren zodat de kittens. Wanneer de kittens wat ouder zijn kun je kittenbrokjes voeren. Kittenbrokjes zijn speciaal voor kittens: niet te groot en zacht, zodat een kitten met melktandjes de brokjes kan eten zonder problemen. Tot de kat ongeveer negen maanden is kan je kittenbrokjes geven, hierna kan je het beste overstappen op brokjes voor een volwassen kat. Kittenbrokjes zijn vaak wat duurder dan brokjes voor volwassen katten, maar dit komt ook omdat zij een hoger voedingspercentage hebben. Kittens hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en dit halen zij uit de brokjes.

Een volwassen kat eet het kittenvoer
Wanneer je een volwassen kat hebt en je krijgt een kitten erbij, geef ze dan gescheiden te eten. Wanneer volwassen katten kittenvoer eet, kan de volwassen kat darmklachten krijgen door de vele voedingsstoffen die in het kittenvoer zit. Wanneer dit gebeurt moet je erop letten dat de volwassen kat niet bij het kittenvoer kan. Geef je katten gescheiden te eten, of zorg ervoor dat de kitten mee leert eten met het eten voor de volwassen kat. Wanneer je voor het laatste kiest, zorg er dan voor dat je 'volledig kattenvoeder' geeft, dit is namelijk ook geschikt voor kittens. Kittenvoer kan je het beste afbouwen wanneer je kat negen maanden oud is. Meng dan steeds meer voer voor volwassen katten door het kittenvoer heen.

Blikvoer
De meeste katten zijn dol op blikvoer of natvoer. Helaas is dit niet altijd gezond voor katten. Blikvoer bestaat voor een groot gedeelte uit water, maar liefst 80%. Daarnaast wordt het door geur- kleur- en smaakstoffen aantrekkelijk gemaakt voor de kat. Katten die alleen blikvoer eten, krijgen voedingsstoffen te kort. Verder krijgen katten sneller tandsteen wanneer zij blikvoer eten. Daarnaast zit er ‘dierlijke bijproducten’ in, waarvan niet duidelijk is wát dit precies is. Zembla heeft hier een uitzending over gemaakt wat op televisie is geweest. Hieruit bleek dat dierlijk bijproduct vleesafval is. Veel merken doen erg geheimzinnig over wat dierlijk bijproduct is en waar zij hun vlees vandaan halen. Af en toe kan het voeren van blikvoer geen kwaad, maar het is niet goed om het dagelijks te geven. Er zit veel verschil in kwaliteit per merk, lees de ingrediëntenlijst en vergelijk ze met elkaar.

Rauw vers vlees voor de kat
Vers vlees wordt steeds populairder. Steeds meer eigenaren stappen over op vers vlees. Niet alleen honden, maar ook katten kunnen prima rauw vers vlees eten. Katten zijn carnivoren, waardoor zij veel vlees nodig hebben om aan alle dagelijkse voedingsstoffen te komen. Verder worden er geen schadelijke stoffen of kleur- geur- of smaakstoffen toegevoegd aan rauw vlees. Als eigenaar stel je zelf de maaltijd samen, waardoor je je je geen zorgen hoeft te maken over wat je kat eet. Je kunt ook kant- en klare maaltijden kopen bij webwinkels of dierenwinkels. Bang voor ziektes door rauw vlees hoef je niet te zijn, hier kunnen katten prima tegen. Geef je kat alleen nooit varkensvlees.
Bekende soorten van rauw vers vlees zijn:
KVV: kant en klaar vers vlees;
BARF: Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food;
NRV: Natuurlijke rauwe voeding.

Tussendoortje
Veel mensen geven kattensnoepjes of kattenstaafjes aan hun kat als tussendoortje. Je kunt je kat af en toe best iets lekkers geven, maar let wel op: de meeste populaire tussendoortjes zijn niet goed voor de gezondheid van uw kat. Er zijn in supermarkten en dierenwinkels allerlei soorten snoepjes voor katten en kittens te koop, wat de meeste katten lekker vinden, maar of het gezond is, dat is een andere vraag. Wanneer je iets geeft aan je kat, kijk dan naar de ingrediënten: zitten er kleur- geur- of smaakstoffen in? Zitten er veel granen in of ingrediënten waarvan je geen idee hebt wat het nou eigenlijk is? Dan kun je het beter laten staan. Als tussendoortje kun je ook gedroogd vlees geven. Geef nooit te veel en pas op met lever, chocolade en rauw varkensvlees, deze drie kunnen schadelijk zijn voor uw kat.

Water, melk en kattenmelk
Zorg ervoor dat er altijd vers water klaar staat voor je kat, maar de meeste katten drinken te weinig water. Veel katten drinken minder wanneer hun water dichtbij hun eten staat. Zorg er daarvoor dat het waterbakje een aantal meter van het etensbakje verwijderd is. Ook kun je meerdere bakjes water plaatsen door het hele huis, of een waterfonteintje kopen speciaal voor katten. Pas op met het geven van melk, sommige katten zijn allergisch voor melk en zijn overgevoelig voor de suiker in de melk. Daarnaast kunnen katten niet goed tegen lactose wat in melk zit. Katten kunnen dit niet verteren waardoor de kat diarree krijgt.
In kattenmelk zitten vaak stoffen die niet gezond zijn voor katten. Zo zitten er suikers, bijproducten en suikers in. Je kunt in plaats van kattenmelk een beetje geitenmelk met water geven. Ook kan je zelf bouillon maken van kip, wat de meeste katten erg lekker vinden. Maak dit niet van bouillonblokjes, want deze zijn veel te zout voor katten.

Groenten
Katten hebben, wanneer zij rauw vlees krijgen, bijna geen groenten nodig. In groenten zitten koolhydraten, en dit hebben katten niet nodig. Wanneer je wel groenten wil geven aan je kat, kook het dan even. Katten kunnen rauwe groenten niet verteren. Vrijwel alle groenten mogen katten eten, behalve champignons, ui, prei, knoflook en bieslook. Ook worden groenten uit de nachtschadefamilie afgeraden, zoals de aardappelen, paprika, tomaat en aubergine.

Dit mogen katten wel eten
Tussendoortjes
Gekookte vis
Gedroogd vlees
Natvoer, maar dit is vaak niet erg gezond
Kattensnoepjes, maar dit is vaak niet erg gezond
Kattenmelk, maar dit is niet erg gezond
Geitenmelk, aangelegd met water
Zelf getrokken bouillon van kip
Rauw vlees behalve rauwe vis en rauw varkensvlees
Rauwe botjes (bijvoorbeeld kippenvleugel)

Groenten
Andijvie
Alle sla soorten (eikenblad, lollo rosso, botersla, veldsla)
Asperges
Aardpeer (weinig, honden kunnen maagpijn en darmkoliek hiervan krijgen)
Bospeen
Biet
Bleekselderij
Bloemkool
Broccoli
Broccolispruiten
Boerenkool
Chinese kool
Courgette
Fenegriek
Groene kool
Gember
Koolraap
Koolrabi
Knolselderij
Komkommer
Luzernespruiten
Linzenspruiten
Lamsoor
Landkers
Postelein
Peterselie
Paksoi
Paardenbloem
Paksoi
Pastinaak
Pompoen
Peultjes
Rode kool
Radijs
Radijsspruiten
Raapstelen
Spruiten
Spinazie
Snijbiet
Sperziebonen
Snijbonen
Schorseneren
Taugé
Tuinkers
Venkel
Waterkers
Witlof
Witte kool
Wortels
Zeekraal
Zoete bataat

Fruit
Appel
Aardbei
Abrikozen
Ananas
Banaan
Bessen
Frambozen
Grapefruit
Kiwi
Mango
Meloen
Mandarijn
Papaya
Perziken
Peer
Pruimen
Sinaasappel

Zaden en noten
Hazelnoten
Pompoenzaad
Pijnboom
Paranoten
Pecannoten
Pepita's
Sesamzaad
Zonnebloempitten

Dit mogen katten niet eten
Voedsel
Alfalfa
Amandelpitten
Abrikozenpitten
Avocado
Alcohol
Azijn
Bier
Bieslook
Champions
Chocolade
Druiven/krenten/rozijnen
Gistdeeg
Knoflook
Koffie
Macadama noten
Mais / maismeel
Nootmuskaat
Oleander
Paddestoelen
Propylene glycol
Prei
Rabarber
Tabak
Thee
Uien
Varkensvlees vanwege het Aujezky-virus
Walnoten
Zout

Overige voeding
Melk, kaas, yoghurt en andere voeding waar lactose in zit
Bifiworstjes, vanwege varkensvlees
Granen en brood, katten kunnen niet goed tegen granen
Vlees wat zout is (runderrookvlees, leverworst)
Chocolade en ander snoep
De meeste planten zijn giftig
Paracetamol en andere menselijke medicijnen
Paardenpoep is giftig wanneer het paard ontwormd is

Lees verder
Voer huisdieren: Soorten voedsel voor huisdieren (special)
Hamsters & Voeding - Wat mogen hamsters eten en wat niet?
Honden & Voeding - Wat mogen honden eten en wat niet?
Wat mogen konijnen eten en wat niet?
Wat mogen ratten eten en wat niet?
Wat mogen cavia's eten en wat niet?

 


© 2012 - 2017 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen

Jou kitten, en gevaar in je huis
Niets is leuker om zo een klein pluizenbolletje in je kamer te zien rondrennen en ravotten. Maar pas op! Kittens zien ni…
Opvoeding van kittensOpvoeding van kittens
Je hebt net een kitten gekocht, maar je weet niet precies hoe je een kitten moet opvoeden. Vind in dit artikel de inform…
Kattenvoeding: extra'sKattenvoeding: extra's
We kunnen de kat verwennen door de kat wat extra's te geven. Kattenmelk en kattensnoepjes zijn 'extra' omdat de kat deze…
Katten en giftige planten: C + D + E + FKatten en giftige planten: C + D + E + F
Er zijn altijd planten in een tuin of omgeving van een huis. Zelfs op het balkon hebben we planten staan.Daarom een lijs…
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnen
Wanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Bronnen en referenties

http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/428/1/Giftig-voedsel-voor-katten-en-honden/Page1.html
http://www.voerwijzer.com/groenten
http://www.siberiancats.nl/Giftig.htm
Reageer op het artikel "Katten & Voeding - Wat mogen katten eten en wat niet?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief

Reacties

Pj van Lieshout, 14-02-2017 22:44 #16
Ik zie geen ananas staan. Mijn kat is er gek op. Mag dat wel of niet?

Sandra, 21-11-2016 21:52 #15
Mijn kat heeft net een aanmaakblokje voor de BBQ opgegeten, en hij wil het maar niet uitspuwen, ook niet als ik mijn vinger in zijn keel steek. Zou hij het gewoon kunnen verteren? Hij heeft al wel meer dingen gegeten die raar zijn>>>

Myrthe, 20-11-2016 11:59 #14
Mijn poes en een kitten van mijn moeder hebben een stuk van een nori blad (zo'n sushi blad) opgegeten is dit schadelijk on moet ik hier voor naar de dieren arts?

-., 22-10-2016 11:29 #13
Een van mijn katten, Bailey (ze is een kitten) lust erg graag eierkoek. Als ze ziet dat je het hebt dan rent ze naar je toe en probeert ze van alles om het te pakken te krijgen, en als we niet thuis zijn, en terugkomen, ligt er soms een gescheurde zak eierkoeken op de grond met wat stukken eierkoek. Nu is mijn vraag, mag ze eierkoek eten?

Roger Wauters, 07-10-2016 12:26 #12
Mag kokosmelk voor een kat?

Ramon, 21-05-2016 22:57 #11
Mijn kat heeft een complete rode peper opgegeten. Is dit schadelijk? Hij is er niet ziek van geworden tot nu toe

Mar, 13-04-2016 22:44 #10
Joghurt (waarin lactose zit) zou niet voor de kat geschikt zijn. Waarom valt mijn kat aan op joghurt? Is hiervoor een verklaring?

Larysa, 26-01-2016 15:00 #9
Ook in Orijen zit alfalfa!
Mogen katten het echt niet eten?
Ik ben echt verbaast dat het dan wel aan zulke dure kwalitatieve kattenvoersoorten wordt toegevoegd.

Marry, 21-12-2015 09:06 #8
Mijn poes eet alleen vers kipvlees, is dit goed of moet ik een aanvulling geven?
Reactie infoteur, 21-12-2015
Alleen kippenvlees is niet compleet genoeg, een kat haalt hier niet voldoende
voedingsstoffen uit. Je zou kunnen wisselen in vleessoorten of kunnen kijken naar KVV.
Je kunt op www.barfplaats.nl meer informatie vinden.

Zohra, 20-08-2015 19:05 #7
Hallo, ik heb een vraagje. Ik gaf rauwe eieren aan mij kat, kunnen katten dat wel aan?

Alvast bedankt,
Groeten, zohra

Kim Bleeker, 24-06-2015 17:54 #6
Katten spellen graag met jou ik heb er twee zwarten katten de ene houd van eten en de ander van spellen en kopjes geven en likjes geven maar de is het zelfde actief maar dat snap ik niet wand zij is 7?

Mar, 31-05-2015 15:37 #5
Mijn kat heeft per ongeluk een paar hapjes van 1/3e amandel gegeten. Kan dit al kwaad? Gelukkig was het maar 1/3e en maar minuscule hapjes (hij heeft het 1/3e stukje wel helemaal in zijn bek gehad maar spuugde het weer uit, maar er zijn toch wat hapjes af!)

Tries, 28-05-2015 21:23 #4
Onze kat eet elke dag blik, eet varkensvlees, is dol op melk, kaas en yoghurt. Hij is nu 18 jaar en dat zou je niet zeggen zo fit is hij speelt en rent regelmatig nog de trap op en neer. Een kat die veel liefde krijgt :-)

Marloes, 27-04-2015 11:23 #3
Interessant artikel.
Nooit geweten dat katten rauw vlees mogen hebben, ik dacht eerder dat het slecht was voor ze. Maar niks is minder waar kwam ik net achter. Kwam op deze site omdat 1 van onze 2 poezen jarig is vandaag (27 april 2013 geb.) en ik opzoek was naar extraatje voor haar.

Wendy, 04-02-2015 17:20 #2
Nooit geweten dat varkensvlees slecht is voor katten. Wij hebben al 30 jaar katten en soms krijgen ze stukjes vlees wat over blijft. Dus ook varkensvlees. Ik denk dat we dan heel veel mazzel hebben gehad, want gemiddeld genomen zijn onze katten 14 jaar geworden.
Reactie infoteur, 07-04-2015
Varkensvlees is inderdaad niet gezond voor katten. Het hangt natuurlijk ook af hoe het immuunsysteem van de kat zelf is, maar het is niet aan te raden varkensvlees te geven. 14 jaar is een mooie leeftijd, mooi dat ze zo oud zijn geworden!

Nika, 08-09-2013 12:21 #1
Is de korst van kaas schadelijk voor mijn kitten?
Reactie infoteur, 07-04-2015
Het is niet erg wanneer een kat een stukje korst van kaas eet, maar geef het zeker niet te vaak.
Het komt er vaak de volgende dag weer uit, maar katten hebben er niets aan qua voedingsstoffen. Daarnaast bevat de kaaskorst vaak kleurstof, wat ook niet al te goed is.

Plaats zelf een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel…
Infoteur: Dazzeltje
Laatste update: 25-03-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Special: Voer huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 16

FacebookGoogle+Twitter
reageerprintlinkfavorietmeld
Volg InfoNu en blijf dagelijks op de hoogte van actuele onderwerpen en interessante artikelen.
FacebookTwitter
Auto en Vervoer
Dier en Natuur
Biologie
Bloemen en Planten
Dieren
Diversen
Huisdieren
Insecten en Ongedierte
Milieu
Natuur
Reptielen
Vissen
Vogels
Zieke Dieren
Educatie en School
Electronica
Eten en Drinken
Financieel
Hobby en Overige
Huis en Tuin
Kunst en Cultuur
Mens en Gezondheid
Mens en Samenleving
Muziek en Film
Pc en Internet
Reizen en Recreatie
Sport
Wetenschap
Zakelijk
Mijn kijk op…
Nieuws uitgelicht…
Recensies…
ThemaNu
Schrijf mee!
© 2006-2017 InfoNucontactrss-feedssitemapcookieverklaringnotice & takedowndisclaimer en privacy
schrijf mee!inloggenover InfoNunieuwsbrieftop artikelenspecialsinfoteurs
cookieverklaring
hosted by True Hosting

Maak jouw eigen website met JouwWeb